Fotomozaiek logo   Fotomozaiek software easymoza
     
 

Fotomozaiek maken

Voorwerk: foto's verzamelen

Als je eenmaal weet wat een fotomozaiek is dan ontstaat al snel de wens om er zelf ook één te maken. De vraag is dan natuurlijk: hoe maak ik zelf een fotomozaiek? Het korste antwoord is: met veel foto's en een goed programma. Oke, de foto's is geen probleem zal je denken. Wel nu, laten we dan wel alvast de eerste tip geven: Zet alle foto's die je voor de fotomozaiek wil gebruiken in 1 speciaal mapje. Daar komt vaak nog het nodige zoek- en selecteerwerk bij kijken. Zorg dat er minimaal zo'n 250 foto's in de map staan. Kies vooraf ook alvast een foto die je wilt gebruiken als hoofdfoto. De hoofdfoto is de foto die wordt opgebouwd uit alle andere foto's. Zet deze foto in een ander speciaal mapje.

Tip 1. hoofdfoto: Kies een hoofdfoto die niet te veel details bevat, deze zie je namelijk moeilijk terug in de uiteindelijke mozaiekfoto. Een voorbeeld van een goede hoofdfoto is een foto van iemand zijn gezicht. Hieronder 2 voorbeelden van goede hoofdfoto's.

Fotomozaiek voorbeeld hoofdfoto 1

Fotomozaiek voorbeeld hoofdfoto 2

Tip 2. hoofdfoto: Bij het kiezen van de hoofdfoto is het verstandig op bepaalde patronen in de foto te vermijden. Een gestreepte trui is bijvoorbeeld geen goed idee.

Tip 1. kleine foto's: Bij het verzamelen van de "kleine" deelfoto's (de foto's waarmee de hoofdfoto wordt nagemaakt) is verstandig om te controleren of een foto wel goed is gedraaid. Als de foto op zijn kop staat of schuin staat, kan je dat het beste van te voren even rechtzetten. Dat kan met een fotoprogramma maar ook met de windows fotogalerie, zie de volgende afbeelding:

Foto's draaien met windows

Tip 2. kleine foto's: Bij het verzamelen van de "kleine" deelfoto's is het tevens verstandig om te controleren of er geen dubbele foto's zijn. Tegenwoordig maken we met onze digitale camera's vaak meerdere foto's zodat er altijd een mooie tussen zit. Kies de mooiste dan uit en zorg dat er geen soortgelijke foto's in het mapje met alle kleine foto's komen te staan.

Tip 3. kleine foto's: Zorg dat de deelfoto's enigszins ook de kleuren bevatten die de hoofdfoto heeft. Als de gekozen hoofdfoto's bijvoobeeld veel groen bevat, dan is het verstandig om veel van de kleine foto's te kiezen die ook groen in zich hebben. Dit komt het uiteindelijke resultaat ten goede.

 

Programma/aanbieder kiezen

Als je het foto zoek- en selecteerwerk heb gedaan heb je de eerste stap gezet. Wel nu, de tweede stap: het zoeken van een software programma dat de fotomozaiek voor je maakt. Wij nemen als voorbeeld www.easymoza.com, een online programma waarbij je niks hoeft te downloaden en wat zeer eenvoudig werkt. Het programma levert fantastische resultaten op!

 

Instellingen aanpassen

Een fotomozaïek programma heeft vaak veel standaard opties die je zelf kan wijzigen. Een voorbeeld is de hoeveelheid cellen waaruit de mozaiek moet worden gemaakt. Daarbij geldt hoe meer cellen hoe beter de hoofdfoto te zien is. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om foto's wel of niet te laten spiegelen.

 

De 3 stappen van het fotomozaiek programma

Als je de instellingen naar jouw voorkeur hebt ingesteld, hoef je nog maar 3 stappen te doen. Vrijwel alle foto mozaiek programma's gebruiken de zelfde 3 stappen:

  1. Eerst moet je in het programma aangeven wat de hoofdfoto is. Als je het voorwerk goed hebt gedaan, heb je die snel gevonden in 1 van je 2 speciale mapjes.
  2. De tweede stap is dat alle kleine foto's moeten worden ingeladen. Ook hierbij geldt: als je het voorwerk goed hebt gedaan, heb je de kleine foto's snel gevonden in 1 van je 2 speciale mapjes.
  3. De 3de stap is eigenlijk alleen maar op een knop drukken: 'Maak de fotomozaiek'. Nu moet je alleen even geduld hebben totdat het programma klaar is.

Als het programma klaar is, krijg je meteen het resultaat te zien. Het leuke is dan om in en uit te zoomen. In de meeste programma's heb je dan ook nog een terug knop. Zo kan je de hoofdfoto aanpassen of nog meer kleine foto's inladen.

 

Fotomozaïek laten afdrukken

Als je de fotomozaïek hebt gemaakt en je vindt hem mooi, dan is het natuurlijk ook leuk om hem af te drukken. Een fotomozaïek is niet iets dat je klein moet laten afdrukken want dan zie je de kleine foto's niet meer, dat is zonde. Wat de beste maat is om af te drukken hangt af van jouw wensen, de instellingen die je hebt gekozen in het programma en natuurlijk je budget.

Voorbeeld 1: stel je hebt een fotomozaïek gemaakt met Easymoza (www.easymoza.nl). Dat programma heeft als standaard instelling (Stap 1 Aantal cellen) dat er veel cellen worden gebruikt om de mozaiek te maken. Stel je hebt een liggende foto met de verhouding 4:3 dan is het mooi om deze af te laten drukken in het formaat 120cm bij 90cm. Bij de Hema kan dat al voor 34,95 euro (posterformaat).

Voorbeeld 2: stel je hebt een fotomozaïek gemaakt met Easymoza en bij stap 1 de optie Aantal cellen op basis gezet. Er worden dan minder cellen gebruikt om de foto mozaiek te maken. Stel je hebt een liggende foto met de verhouding 4:3 dan is het mooi om deze af te laten drukken in het formaat 80cm bij 60cm. Bij de Hema kan dat al voor 14,95 euro (posterformaat).

Meteen beginnen? Ga naar het online fotomozaiek programma www.easymoza.com of maak hem op deze website via de ingesloten versie van EasyMoza.

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, dan mag je altijd contact opnemen.